Izmjene Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture dovest će nove investicije i radna mjesta u Poduzetničku zonu Kneginec

Izmjene Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture dovest će nove investicije i radna mjesta u Poduzetničku zonu Kneginec

Zahvaljujući izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture, koje je danas u saborskoj raspravi podržao i saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, poduzetničke zone širom Hrvatske dobit će priliku za daljnje širenje, nova ulaganja i investicije, te u konačnici otvaranje novih radnih mjesta.

Naime, kako je u raspravi pojasnio Stričak, izmjenama Zakona uklanjaju se njegove loše strane poput članka 24. On je dosada predviđao da "država može darovati svoje zemljište za izgradnju nove poduzetničke zone samo kada u radijusu od 20 kilometara od lokacije predviđene za izgradnju nove poduzetničke zone ne postoje već poduzetničke zone".

-Upravo takva odluka i članak zakona priječio je niz poduzetničkih zona da se dalje šire i razvijaju. Između ostalog i našu Poduzetničku zonu Kneginec kojom upravlja Općina Gornji Kneginec. Naime, ta je zona zbog uspješnog upravljanja aktivirala svo zemljište a interes investitora postoji i dalje. Kraj nje je državno zemljište koje se zbog postojećeg zakona i članka 24. nije moglo darovati, zbog blizine nekoliko zona. No, izmjenama Zakona sada će to biti moguće i već sada mogu najaviti da u Knegincu slijede nove investicije, novi ulagači i nova radna mjesta - kazao je Stričak te najavio da on osobno podržava inicijativu nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta da se izmjene odredbe postojećeg Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Izmjene Zakona pozdravio je i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

-Nove investicije, nova radna mjesta prioritet su u našem radu. No, ne možemo sve sami a ovdje su nam trebale upravo najavljene zakonske izmjene. Zahvaljujem resornom Ministarstvu, Vladi RH-a kao i našim saborskim zastupnicima jer su imali sluha i uvažili naše zahtjeve za izmjenom Zakona- izjavio je načelnik Kaniški.

Inače,da bi se u kneginečku Zonu prihvatili novi investitori, Općina Gornji Kneginec krenula je u okrupnjavanje novih 20 ha, odnosno 200.000 m2 zemljišta. Dosada su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi osim 20 tisuća kvadrata zemljišta koje je u državnom vlasništvu i čije je darovanje priječio članak 24. i famozni "radijus od 20 kilometara".

-Da će zakonske izmjene donijeti daljnji razvoj Poduzetničke zone Kneginec govori i interes poznatog stranog investitora koji namjerava u kneginečkoj Zoni započeti izgradnju proizvodnih pogona na zemljištu površine 50.000 m2, i zaposliti 100 djelatnika za koje garantira minimalnu plaću od 1.000 EUR - najavio je Kaniški.