Održan 9. tradicijski sajam, „Veseli Kneginec-tradicija u vinu, zanatima i običajima“

Održan 9. tradicijski sajam, „Veseli Kneginec-tradicija u vinu, zanatima i običajima“

Tradicija je prije svega usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi.
Tradicija je u tom smislu kulturno nasljeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. Tu spadaju: naučeno znanje, umjetnički zanati, usmena predaja, običaji .
Danas, kad smo skoro svakodnevno svjedoci naprednih tehnoloških inovacija, običaji koji se prenose naraštajima − ponekad i kroz stoljeća – još više dobivaju na važnosti. Srećom, živimo u sredini koja ih je u mnogome sačuvala u izvornom obliku, a kulturno-civilizacijski krugovi iz kojih su potekli samo su povećali njihov broj.
Tako je tradicija bila u središtu naše pažnje i ovoga vikenda na 9. tradicijskom sajmu, „Veseli Kneginec-tradicija u vinu, zanatima i običajima“. Kako tradicija ne bi ostala samo nešto čega se s nostalgijom prisjećamo, izlagači sajma, još su je jednom došli pokazati, uobličenu u jedinstvenim rukotvorinama i domaćim proizvodima. Posjetitelji Sajma i njihovi gosti, imali su jedinstvenu priliku uživati u oblicima, bojama i okusima i mirisima tradicije kao neiscrpne inspiracije. Tradiciji su se zajedno s posjetiteljima veselili i mnogobrojni izvođači: mališani dječjeg vrtića „Bubamara“ te članovi folklorne i tamburaške sekcije KUD-a „Knegingrad“.
Od davnina ljudi su posvećeni i rekreaciji. Narazličitije aktivnosti su oduvijek predstavljale opće ljudsko dobro i jedan od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti i humanosti. Sve to, u sportsko-zabavnom dijelu programa pokazale su nam članice domaćeg sportsko-rekreativnog društva, „Žene u formi“.
Osim toga posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u ceremoniji krštenja mošta, koju su, već tradicionalno, pripremili članovi Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“. Program je svojim prepoznatljivim štiklecima u ophodu štandovima izlagača dodatno začinio i međimurski glazbeni umjetnik Mirko Švenda Žiga. Za kraj večeri Žiga je uz pratnju cimbalskog banda priredio i koncert za pamćenje, originalnog naziva: „ Kajkavski cabaret uz vinske pjesme i napitnice“.
Posjetitelji Sajma mogli su kušati tradicijske slastice i autohtona, domaća jela, dok je organizator svima podijelio besplatan gulaš od divljači kao i jela od ribe.
Sudionicima Sajma, upućujemo zahvalu kao i pozivnicu na 10. jubilarni, tradicijski sajam sljedeće godine.

Galerija slika