Knegincu petica za transparentnost proračuna

Knegincu petica za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica.
Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.
Općina Gornji Kneginec polučila je izvrstan rezultat u provedenom istraživanju, te je dobila ocjenu 5 (od mogućih 5). U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjerila brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu istraživanja bili objavljeni proračunski i prateći dokumenti u razdoblju studeni 2019. - travanj 2020. prema sljedećem popisu:
• godišnje izvršenje proračuna za 2018.,
• polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.,
• prijedlog proračuna za 2020.,
• izglasani proračun za 2020.,
• proračun za građane za 2020.
Navedena ocjena samo potvrđuje da Općina Gornji Kneginec sve podatke javno predočava svojim građanima, ne samo putem mrežnih stranica Općine, već i putem Kneginečkog lista i ostalih tiskovina,te maksimalno nastoji informirati svoje žitelje o troškovima koji proizlaze iz rada Općine.

Galerija slika