Kneginec ponovo na festivalu u Zlataru

Kneginec ponovo na festivalu u Zlataru

U nedjelju, 20. rujna u Zlataru su završili 51. Dani kajkavske riječi. Središnji događaj čitave manifestacije u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića bio je 49. Festival dječje kajkavske popevke na kojem su i ove godine učenici iz osnovnih škola kajkavskoga govornog područja, uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a, izveli 17 novih kajkavskih popevki.
Tradicionalno, učenici su stihove s prošlogodišnjeg Zbora malih pjesnika uglazbljivali uz pomoć svojih voditelja, učitelja glazbene kulture. Festival se održao u sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Kovačića.
S područja Varaždinske županije predstavile su se učenice iz Osnovne škole Kneginec Gornji. Paula Bobek i Daria Ivanjko, kao najmlađe sudionice Festivala, debitirale su pjesmom Kriesnica, dok je Ana Novotni nastupila po četvrti put i izvela pjesmu Steza. Pjesme su uvježbale uz pomoć svog mentora, prof. Josipa Levatića, te ih kristalnom čistoćom i lakoćom izraza izvele u vrlo osebujnom stilu.
Festivalu su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek te zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek koji je ujedno i otvorio Festival riječima: „Kajkavski jezik leži u srži našeg identiteta te je neizmjerno važno da djecu od malih nogu učimo da poštuju i vole naš kaj.“

Osnovna škola Kneginec Gornji

Galerija slika