Održan 2. "Poišči kaj" u Knegincu

Održan 2. "Poišči kaj" u Knegincu

Na sam Uskrsni ponedjeljak, na velikoj pozornici dvorane OŠ Kneginec Gornji, mještani Kneginca i mnogi posjetitelji mogli su se prisjetiti starinskih običaja, dječjih tradicionalnih igara, pjesama kajkavskoga govornoga područja, na «Festivalu kajkavskih običaja i pjesama- «Poišči kaj». Publici su se predstavili: Elita, TS Garestin, TS Delirij i Dora Sakač, TS Lajk, TS Frajkani, TS Tamburaši zagorske krvi, TS Pajdaši, Tena Kramar, Dominik Pofuk, Maja Bobek Ivanjko, Josip Kraš, učenici OŠ Kneginec Gornji, KUD «Knegingrad» , CTK, Varaždin, mališani dječjega vrtića «Bubamara».


Iako je kajkavski govor, po definiciji narječje, za svakoga kajkavca, kaj, je zapravo, «jezik», jer ima osebujnu gramatiku, pravopis, naglaske, svoju književnost. U 19.st. kajkavski je bio službeni jezik u Hrvatskoj. I nije tek «seoski jezik»!. Na kajkavskom su nastala vrsna književna djela, koja je pisala kajkavska aristokracija i najbolji hrvatski pisci.

Bez kajkavskoga jezika ne bi bilo zagorskih i međimurskih popjevaka, kajkavske naivne umjetnosti, knjiženosti kakvu poznajemo, duhovnosti i načina života, tradicionalnih, drvenih igračaka, čipkarstva i medičarstva, zemljanih kuća, kurija, drvenih križeva na raskrižjima mnogih puteva. Zbog toga "kaj" ima nemjerljivu vrijednost za svakoga kajkavaca, za Hrvatsku ali i za Europu jer je dio svjetske kulturne baštine.

Sve je to razlog zbog kojega ga smo kaj «slavili», na festivalu kajkavskih običaja i pjesama, «Poišči kaj»!
Ovom svečanosti željeli smo da draga «domača reč» ispuni srca svakoga posjetitelja, postane dio naše duše.