Poplavljene kuće i ulice

Poplavljene kuće i ulice

Nakon obilnih kiša koje su zadesile naše područje tijekom petka, 12. rujna,u noći s petka na subotu došlo je do plavljenja ulica, kuća i ostalih objekata te površina na području Općine Gornji Kneginec.

U 1:40 sati u subotu, 13. rujna na najkritičnija mjesta gdje je vodena bujica plavila podrume pa i prizemlja 100-tinjak obiteljskih kuća u Knegincu Gornjem, Turčinu, Knegincu Donjem i Varaždinbregu, poslani su pripadnici DVD-a Kneginec Gornji i djelatnici općinske komunalne tvrtke KNEKOM, te ubrzo nakon toga i pripadnici DVD-a Kneginec Donji i DVD-a Varaždinbreg.

U ranim jutarnjim satima, kako je voda sve više nadolazila u nizinski dio općine uz rijeku Plitvicu, a s obzirom da su se potoci i rijeka Plitvica izlijali iz korita, započeli su i obranu od poplave za područje Poduzetničke zone gdje su branili od vode tvornicu Ytres i trgovački centar Lumini.

Objekti su se branili raznim tehničkim pomagalima uključujući vreće s pijeskom, na sigurno su tijekom noći odvožene domaće životinje mještana, a tijekom subote ujutro vatrogasci spomenutih vatrogasnih društava nastavili su sa ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata mještana.

U noći sa subote na nedjelju, točnije u 00:50 sati u nedjelju, 14.rujna, ponovo su zbog pogoršanja vremena i većih količina oborina na teren upućeni vatrogasci (DVD Kneginec Gornji, DVD Kneginec Donji, DVD Varaždinbreg, DVD Lužan Biškupečki) i djelatnici KNEKOM-a koji su branili kuće u Topličkoj ulici (kod Osnovne škole), te područje Kneginca Donjeg (Radnička ulica) i Poduzetničke zone Kneginec s obzirom na nabujalu rijeku Plitvicu koja se izlijala.

Od petka, 12. rujna pa nadalje cijelo vrijeme zajedno s općinskim načelnikom Goranom Kaniški radi i općinski Stožer zaštite i spašavanja koji je u prostorijama Općine održao nekoliko hitnih sjednica, te danonoćno koordinirao aktivnosti na terenu, u suradnji s Hrvatskim vodama, a sve kako bi se spriječile ili umanjile štete koje je izazivala poplava.

Usprkos ogromnim količinima padalina, pravovremenim i brzim intervencijama na terenu, te prokopavanjem rasterećenja postojećih odvodnih kanala, spriječene su još veće štete od elementarne nepogode-poplave.
Od ponedjeljka, 15.rujna s radom će započeti općinska komisija za procjenu šteta, pa se pozivaju građani da od ponedjeljka u 8 sati u prostorijama Općine Gornji Kneginec mogu prijaviti svoje objekte za pregled komisije za procjenu šteta na svojim kućama i objektima.