„Veseli Kneginec“ razveselio mnogobrojne posjetitelje

„Veseli Kneginec“ razveselio mnogobrojne posjetitelje

Ove nedjelje, 09.studenoga u vremenu od 14,00, u organizaciji Općine Gornji Kneginec i TZ Općine Gornji Kneginec održan je 5. Sajam tradicijske baštine, „Veseli Kneginec-tradicija u vinu, zanatima i običajima. Mnogobrojni posjetitelji Sajma imali su jedinstvenu priliku poći na putovanje dragim krajem, na koje su ih poveli čuvari tradicije – izlagači i izvođači sajma. Svako od izlagača dočekao nas je raširenih ruku, spreman da nam ispriča svoju priču.

Na Sajmu su se mogli razgledati: radovi od domaćeg platna, čipke i konca, kukuruzne kumušine, ručno izrađeni nakit, eko torbe, ručno izrađeno cvijeće, slike od cvijeća; dječje, didaktičke igračke od prirodnih materijala, proizvodi od meda, lavande, voćne rakije i mlada vina.

Program su obogatile prezentacije Udruge žena „Đurđica" iz Turčina, u radionici vezenja te izrade cvijeća od papira, Udruge majstorica lepoglavske čipke iz Varaždin u radionici izrade lepoglavske čipke, Udruge žena „Preslica" iz Sračinca u radionici izrade predmeta od komušine, HUKA – Mirjana Božović u radionici crtanja te izrade vezenih radova na domaćem platnu, kreativnih umjetnika Marije Vugrinec i Matije Bobeka u radionici dječjih, didaktičkih igračaka od prirodnih materijala i modnih dodataka i druge. Degustacije domaćih kolača udruga i tradicionalnih jela izlagača bile su rado posjećene i za sve posjetitelje su bile besplatne. Najmlađe posjetitelje osobito je razveselila besplatna kestenijada.

U kulturnom programu nastupili su učenici trećeg razreda OŠ Kneginec Gornji sa svojom učiteljicom-savjetnicom Antonijom Bobek, mališani dječjeg vrtića „Bubamara" , članovi dječje dramske i folklorne sekcije KUD-a „Knegingrad" i prijatelji KUD-a, TS „Pajdaši".
Tako smo se s kajkavskim narječjem susreli u dječjem folkloru, prigodnim recitacijama i tematskim izvedbama vezanima za jesenske svečanosti.

Svečanost krštenja mošta upriličili su članovi Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg", koji su zaslužni za okrijepu i dobro raspoloženje posjetitelja Sajma. Uspješnosti Sajma osim mnogobrojnih posjetitelja svjedoče radost i zadovoljstvo izlagača koji su obogatili ovu manifestaciju a koji su svojim radovima postali inspiracija mnogima od nas. Stoga neka im naša zahvalnost bude i poziv na Sajam koji ćemo organizirati i sljedeće godine.

Još jednom se od srca zahvaljujemo: Udruzi vinogradara i voćara „Varaždinbreg"; Udruzi žena „Đurđica", Turčin; „Udruzi majstorica lepoglavske čipke", Varaždin; Lovačkoj udruzi „Zec", Varaždinbreg; članovima HUKA-Mirjani Božović i Mariju Ivanjku; Udruzi žena „Preslica", Sračinec; Likovnoj sekciji KUD-a"Knegingrad", Turčin i gospođi Dragici Kaniški; Udruzi žena općine Vidovec; OPG Nikola Vujnovac, Varaždin; „NINAART"- domaća radinost Jagoda Malčić, Varaždin; OPG Orešković; hotelu „La Gus", restoranu i prenoćištu „Zlatne gorice" ; kreativnim umjetnicima Mariji Vugrinec i Matiji Bobeku; gospođi Dragici Topolko; učenicima OŠ Kneginec Gornji, mališanima dječjeg vrtića „Bubamara" i njihovim tetama, dramskoj i folklornoj sekciji KUD-a „Knegingrad" i prijateljima KUD-a TS „Pajdaši".