Ivana Bajs - uspješna tenisačica iz Donjeg Kneginca

Ivana Bajs - uspješna tenisačica iz Donjeg Kneginca

Ivana Bajs prve teniske korake sa 7 godina napravila je u teniskom klubu Kneginec, te nakon što je primjećuju treneri iz Varaždina, ulazi u pred natjecateljski program teniskog kluba Varaždin 1181.
Već tijekom 2008. osvaja prve klupske turnire do 8 i do 10 godina i nakon toga uključuje se u natjecanja na regionalnim turnirima pod okriljem Teniskog saveza sjeverozapadne Hrvatske (TSSH) do 8 godina gdje redovito ostvaruje najviše plasmane (Varaždin, Čakovec, Koprivnica...). Iste godine bilježi prve nastupe na momčadskom prvenstvu TSSH do 10 godina, a već sljedeće 2009. godine na turnirima TSSH do 10 godina (u Varaždinu, Virovitici, Koprivnici, Čakovcu, Daruvaru, Zlataru) gdje ostvaruje zapažene rezultate. Ivana s klubom 'Varaždin 1181' osvaja 3. mjesto u sjeverozapadnoj regiji, te bilježi i prve uspješne nastupe za momčad kluba na momčadskom prvenstvu Hrvatske do 14 godina. U 2010. godini Ivana se počinje uspješno natjecati na državnim turnirima Hrvatskog teniskog saveza (HTS) do 12 godina gdje također ostvaruje zapažene rezultate. U svibnju 2012. okušala se i na prvom međunarodnom turniru pod okriljem ITF-a održanom u Čakovcu 'Tennis Europe Junior Tour - Croatia cup'. Na nacionalnoj razini turnira iz kalendara Hrvatskog teniskog saveza pojedinačno i u konkurenciji parova ima osvojena dva turnira i petnaest odigranih finala odnosno drugih mjesta. Do sada je odigrala mnoštvo zanimljivih mečeva, a jedan od najduljih bio je u Koprivnici u trajanju od 3 sata i 15 minuta. Na turnirima se najčešće mora odigrati barem dva pojedinačna meča u danu i još nakon toga meč parova. Turniri mogu trajati i po nekoliko dana što iziskuje dodatne napore jer se na isti turnir treba putovati i do 5 dana zaredom.

bajs ivana 1Mečevi se igraju u različitim vremenskim uvjetima kao što su visoke temperature, vjetar, što od igrača zahtjeva vrlo visoku adaptibilnost i psihofizičku pripremu.
„Kroz tenis mogu izraziti svoju kreativnost", kaže Ivana koja je učenica OŠ Kneginec Gornji, te uskoro završava 8. razred. Tenis trenira svaki dan dva sata s trenerima u TK Varaždin 1181 Hrvojem Šipušom i Lovrom Juzbašićem, te dodatno kondicijske treninge s trenerom Markom Pučekom. Svi treneri su diplomirani Kineziolozi i dugi niz godina rade u tenisu i Teniskom klubu „Varaždinu 1181", koji je osnovan s ciljem organiziranog bavljenja tenisom i uključivanja što većeg broja djece u tenis i sport općenito.
Ivana je osvajačica preko 50 odličja sa raznih turnira Teniskog saveza sjeverozapadne Hrvatske (TSSH), Hrvatskog teniskog saveza (HTS) i European Tennis Asociation (ETA), te je 2014. godinu završila u konkurenciji od preko 350 tenisačica do 14 godina na 27. mjestu u Hrvatskoj. „Ivana je vrlo marljiva i disciplinirana igračica, koja svojom poslušnošću i upornošću nadmašuje svoje vršnjake, a samim time povećava izglede za uspjeh u ovome teškom sportu" istaknuo je trener Hrvoje Šipuš.