Održan 3. »Poišči kaj» u Knegincu

Održan 3. »Poišči kaj» u Knegincu

Na Uskrsni ponedjeljak, 06.04.2015. godine, u sportskoj dvorani OŠ Kneginec Gornji, mještani Kneginca i mnogi posjetitelji mogli su se prisjetiti starinskih običaja, dječjih tradicionalnih igara, pjesama i plesova kajkavskoga govornoga područja, na Festivalu kajkavskih običaja i pjesama - «Poišči kaj». Publici su se predstavili: Mirko Švenda Žiga, Ivica Pepelko, Taliri, ŽVS "Allegre", ŽVS "Kneginje", Dominik Pofuk i Dejan Petrinić , TS Gospoda, TS Lajk, TS Terca, Tamburaši Mjeseca, zbor "Runolisti", učenici 3.a OŠ Kneginec Gornji, KUD "Knegingrad", Dječji vrtić "Bubamara".
Jezik nekoga kraja ili naroda je poput živoga bića koje se mijenja, raste i širi. Jezik je bogatstvo a bogatstvo je u njegovoj raznolikosti. Ponosni smo na svoj „kajkavski jezik", koji je opstao zahvaljujući ljudima koji su ga njegovali.
Bez kajkavskoga jezika ne bi bilo zagorskih i međimurskih popjevaka, kajkavske naivne umjetnosti, knjiženosti kakvu poznajemo, duhovnosti i načina života, tradicionalnih, drvenih igračaka, čipkarstva i medičarstva, zemljanih kuća, kurija, drvenih križeva na raskrižjima mnogih puteva. Zbog toga kaj ima nemjerljivu vrijednost za svakoga kajkavaca, za Hrvatsku ali i za Europu jer je dio svjetske kulturne baštine.
Sve je to razlog zbog kojega ga smo kaj «slavili», na festivalu kajkavskih običaja i pjesama, «Poišči kaj»!