Održan 8. tradicijski sajam „Veseli Kneginec“

Održan 8. tradicijski sajam „Veseli Kneginec“

Tradicija je bila u središtu naše pažnje i ovoga vikenda na 8. tradicijskom sajmu, „Veseli Kneginec-tradicija u vinu, zanatima i običajima“.
Razmišljajući o tradiciji, čini se kako je o tradiciji sve rečeno, obzirom na broj sajmova, društava, obrta i individualaca koji tradiciju stavljaju u središte svojeg djelovanja.
No, tradicija su prije svega vrijednosti koje oblikuju obitelj, a kasnije i društvo. Pri spomenu tradicije naslućuju se osjećaji ponosa, poštovanja i pripadanja. Prepoznajemo je u običajima, prošlosti i korijenima.Tradicija je važna jer se iz nje razvija kultura. Stoga ju trebamo njegovati i štiti.
Kako tradicija ne bi ostala nešto čega se s nostalgijom prisjećamo, izlagači sajma još su je jednom došli pokazati, uobličenu u jedinstvenim rukotvorinama i domaćim proizvodima.
Posjetitelji sajma imali su jedinstvenu priliku uživati u oblicima, bojama, okusima i mirisima tradicije kao neiscrpne inspiracije.
Tradiciju smo mogli susresti i u kulturnom programu, u kojem su nastupili Ana Novotni, učenica šestog razreda s profesorom Josipom Levatićem, koji su pripremili pjesme „Dojdi med brege, jesen je zlata“ i „Nigdilepše ni“. O tradiciji su i ovoga puta neopisivim žarom svjedočili mališani dječjeg vrtića „Bubamara“ sa svojim tetama. Članovi KUD-a Knegingrad sa svojim voditeljima Petrom Jezidžićem i Damirom Vukom, pokazali ono što ih najviše veseli na njihovim probama, a to su dječje tradicijske igre i plesovi. Ovoga puta su to bili dječja tradicijska igra „Čvorak“ i ples „Šroteš“.
U sportsko-zabavnom dijelu programa nastupile su „Žene u formi“, domaće sportsko-rekreativno društvo, koje su pokazale kako su aktivnosti oduvijek predstavljale opće ljudsko dobro i jedan od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti i humanosti.
Na samom kraju, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u ceremoniji krštenja mošta, koju su, već tradicionalno, pripremili članovi Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“.
Svi posjetitelji sajma mogli su se poslužiti ukusnim pečenim ribama i gulašom, koji su i ovoga puta bili besplatni.
Zahvalni svim sudionicima sajma, upućujemo pozivnicu na 9. tradicijski sajam sljedeće godine.
Kako je to izgledalo na 8.tradicijskom sajmu „Veseli Kneginec“, možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.