Berba i prerada grožđa

Berba i prerada grožđa

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“ organizirala je 5. rujna u društvenom domu u Donjem Knegincu stručno predavanje za svoje članove. Predavanje je održao enolog Nenad Maslek, predstavnik tvrtke Pavin d.o.o. na temu „Berba i prerada grožđa.“
Na predavanju se govorilo o potrebi prepoznavanja tehnološke zrelosti grožđa te važnom odnosu kiselina i šećera u istom, što je preduvjet određivanja najboljeg termina za berbu. Također je spomenuto da se berba mora obaviti u što hladnijim uvjetima i da se grožđe od vinograda do podruma dostavi u što kraćem roku uz korištenje enoloških preparata za zaštitu od oksidacije i djelovanja štetnih mikroorganizama, a što utječe na buduće sazrijevanje i kvalitetu vina.
Članovi udruge upoznali su se i sa novim enološkim preparatima koji se dodadaju u mošt, a u komunikaciji sa predavačem pokazali su veliki interes za najnovijim kvascima na tržištu koji oslobađaju jače arome i mirise iz vina.

Galerija slika