Početak zaštite vinove loze

Početak zaštite vinove loze

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg" organizirala je krajem mjeseca ožujka u društvenom domu u Donjem Knegincu, predavanje na temu „Zaštita vinove loze 2015" a predavači su bili gospodin Ivica Havaić dipl. ing.. agronomije i gospodin Ivica Šantek dipl. ing. agronomije. Predavanju je nazočilo stotinjak članova koje je u uvodnom dijelu pozdravio predsjednik Udruge Dragutin Cvek.
U svom izlaganju gospodin Havaić je naglasio: da je prošla jesen bila jako kišovita i u grožđu nije bilo dovoljne količine šećera, stoga i rozge nisu potpuno dozrele, pa se u mnogim vinogradima pojavila crna pjegavost koja nije izlječiva, ali se pravilnim prskanjem prije vegetacije može spriječiti pojave iste u narednoj godini. Preporučio je tijekom godine svega osam prskanja vinove loze, s time da se prvo prskanje obavi početkom mjeseca travnja uz korištenje Antracola WG i sumpornih pripravaka. Istim sredstvima treba obaviti i drugo prskanje, a od trečeg prskanja na dalje ne koristiti više sumpor već se koriste sistemici kao što su Antracol Combi, Mikal, Premium, Profiler, Teldor i slično.
Drugi dio predavanja bio je posvećen gnojidbi vinograda, čiju prezentaciju je održao Ivica Šantek koji je vinogradarima preporučio upotrebu novih mineralnih i organskih gnojiva „Yara" za različite vrste uzgojnih kultura. „Yara" gnojiva proizvedeno novom tehnologijom, imaju brže vrijeme razgradnje u tlu i daju visoke rezultate kod uzgojenih poljoprivrednih, voćarskih i vinogradarskih kultura. Isto tako posebno je naglašeno, kako je jako važno izvršiti gnojidbu u vremenskim uvjetima koji pogoduju bržu razgradnju i djelovanje umjetnih gnojiva.
Zanimljiva interaktivna komunikacija između vinogradara i predavača rezultirala je mnogobrojnim postavljenim pitanjima i datim odgovorima, a nakon predavanja druženje je nastavljeno uz domjenak i degustacije vina naših vinogradara uz slogan „Naše vino, naš ponos."