Berba grožđa i kupnja pH-metra

Berba grožđa i kupnja pH-metra

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“ organizirala je u društvenom domu u Donjem Knegincu predavanje na temu „Pripreme za berbu, prerada grožđa i fermentacija mošta“. U prvom dijelu predavanja enolog Nenad Maslek iz tvrtke Pavin d.o.o. je u svojem predavanju pojasnio procese berbe i prerade grožđa, taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanje kvasca, vrenje mošta, kontrolu vrenja, dolijevanje, bistrenje, filtriranje, stabilizaciju, te njegu i čuvanje vina.
U drugom dijelu predavanja gđa. Lidija Režek održala je prezentaciju o upotrebi i korištenju
pH-metra „EDGE“ kojeg je Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“ kupila uz pomoć i 50% -tno sufinanciranje Općine Gornji Kneginec.
Ph-metar EDGE je mjerač koji je namijenjen vinarstvu uz pomoć kojeg mjerimo ph vrijednost mošta i vina te je jedan je od vrlo važnih parametara koji ima utjecaj na okus, boju, oksidaciju, kemijsku i mikrobiološku stabilnost.
Većina vina ima pH između 2,9 i 4,0 što vinu osigurava svježinu kroz dulji period, stabilniju boju i organoleptiku.
Članovi udruge su kroz interaktivnu komunikaciju sa predavačima saznali važne informacije o preradi grožđa i upotrebi ph metra i doznali nova saznanja o pripremi za berbu grožđa i fermentaciji mošta koja nam za tekuću godinu preporučuje struka.
Nakon predavanja, vinogradarke i vinogradari međusobno su razmijenili svoja dosadašnja iskustva i počastili se domaćim specijalitetima uz svoju vinsku kapljicu.

Galerija slika