Branitelji posjetili Lipik

Branitelji posjetili Lipik

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Gornjeg Kneginca boravila je 28. siječnja na bivšoj bojišnici na pakračko-lipičkom području, te obišla značajne točke ratnih djelovanja uz pomoć Vladimira Leskovara, jednog od ratnih zapovjednika i aktivnog sudionika u ratnim operacijama na tom području. Troškove autobusnog prijevoza u Lipik u iznosu od 3 tisuće kuna platila je Općina Gornji Kneginec.
Branitelji i mještani Općine Gornji Kneginec poveli su sa sobom djecu i supruge, kojima se nastojao prikazati bar djelić onoga što se tamo događalo 1991.godine, godine koja je bila odlučujuća u obrani Domovine i koja je prethodila međunarodnom priznanju 15. veljače 1992. godine.
Tom prilikom obišli su mjesta pogibije svih pripadnika 104.brigade na Zukvi, Gavrinici, Lipiku, Kukunjevcu i mjesta pogibije pakračkih branitelja u Šeovici, bjelovarskih i virovitičkih branitelja uz požešku cestu na ulazu u Kusonje uz obalu rječice Pakre, i kotu 225 gdje je stradao policijski pripadnik iz Pakraca kojeg su četnici ubili iz zasjede na komunikaciji Daruvar-Pakrac u samom početku ratnih djelovanja na tom području.
Bilo je značajno da su se sami sudionici pojedinih akcija, uključili i ispričali svoja iskustva i događaje, te su na taj način sami svjedočili i pomogli da se detaljnije opišu sva ta zbivanja.
Gradonačelnik Lipika gospodin Vinko Kasana je bio dobar domaćin, te je nakon polaganja vijenaca u Lipiku i razgledavanja spomen sobe, pozvao sve sudionike na lijepo druženje u selo Gaj, te s njima proveo nekoliko sati. Jedna delegacija je u međuvremenu posjetila teško bolesnog branitelja i prijatelja Milana Končara – Mićija. U Lipiku su se braniteljima pridružili i predsjednik Udruge branitelja Lipik 1991. gospodin Josip Straga, koji se kneginečkim braniteljima također obratio s nekoliko riječi i opisao kako i na koji način se branio grad Lipik, te predsjednik UHVIDRA-e Lipik Ivan Nikić.

Galerija slika